| Home | Odgoj matica | Proizvodi | Pcelarske teme | Linkovi | Kontakt |

Planina Zlatar

Planina Zlatar (najviši vrh Golo brdo 1.627 m), nalazi se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. U imenu planine Zlatar sažeta su sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana, blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni vidici...

foto: Djoko Zečević

Planina Zlatar po morfologiji, klimi i biljnom pokrivaču odnosno autentičnoj prirodi, svrstava se u značajne turističke regije, u kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni, kongresni, ekskurzivni i turizam na selu.
Zlatar se nalazi na 280 km od Beograda, a Zavod "Zlatar" 4 km od Nove Varoši, na nadmorskoj visini od 1.230m/nv. Klima Zlatara, na visini 1.000 do 1.200 m, na kojoj se nalazi Zavod, jeste subplaninska, sa svežim letima i blagim zimama. Jesen je toplija od proleća. Broj dana sa snežnim pokrivačem je 80 do 120 u toku godine.
Broj sunčanih časova u godini je oko 2.134.

foto: Djoko Zečević

Bioparametri visinske klime (1.230 m nad morem, razređen vazduh, nizak vazdušni pritisak, mešanje uticaja mediteranske i planinske klime).
Do Zlatara se može doći:
- asfaltnim putem - put Beograd - Zlatibor - Nova Varoš - prema Jadranskom moru
- železnicom - Priboj (35 km) na pruzi Beograd - Bar od Priboja autobuska linija do Zlatara,
- avionom u Beogradu (280 km)
Na Zlataru se nalaze hotel "Panorama" i "Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska".


foto: Djoko Zečević

U zimskom periodu gostima je na raspolaganju ski-staza dužine 800 m, sa ski-liftom dužine 420 m, koji se nalazi 200 m od hotela "Panorama". Postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme.

Nedaleko od planine Zlatar može se posetiti kanjon reke Uvac, naseljen reliktnom ptičijom vrstom na Balkanu - Beloglavi sup. Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnosti pejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizma privlači pažnju mnogim turistima. Tri veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, kao i manastiri Mileševa i Banja, crkve brvnare u Kućanima i Radijevićima upotpunjuju turističku ponudu planine Zlatar.


foto: Djoko Zečević
foto: Djoko Zečević

Copyright © 2006 Djoko Zečević, Web design by Milan Jovanović