NOVA VAROŠ

 

Opština Nova Varoš pripada delu jugozapadne Srbije. Površina Opštine je 584,41 km 2 , što je oko 8,6% Stare Raške.

Teritorija opštine Nova Varoš smeštena je izmedju ogranaka planina Zlatibora, Javora, Golije i Zlatara.

Od Uzica Nova Varoš je udaljena 63 a od Prijepolja 25 kilometara.

Sama varošica je smeštena na 270-tom kilometru magistralnog puta Beograd - Crnogorsko primorje, i na pola puta je Beograd - Tivat.

Najviša gradska kota Varoši je oko 1.000 metara.

Prema zadnjem popisu u Novoj Varoši živi oko 10.000 stanovnika.

Prema arhivskim izvorima, nastanak Nove Varoši se vezuje za ime bosansko-hercegovackog paše, Skender Đenovljanina. Po legendi Skender-paša Đenovljanin je 1530. godine, putujuci iz Bosne za Carigrad, bio oduševljen bujnošcu i lepotom koje su pružale šume zlatarskih jela i omorika pa na jednoj zaravni gde su se odmarali, naredi da se podigne kasaba. Pošto je u XVII veku izgorela, prema putopiscu Evli Celebiji, sagradjena je nova i nazvana je Jeni kasaba - Nova Varoš.

Danas je Nova Varoš industrijski, trgovinski, saobracajni, turisticki, zdravstveni i kulturno-prosvetni centar istoimene opštine i objedinjuje 32 naselja.

Glavno opredeljenje buduceg razvoja Opštine je u turistickoj ponudi. Naime, lepote planine Zlatara privlace mnoge turiste narocito iz Vojvodine a i iz drugih krajeva naše zemlje.

Hoteli Panorama i Rh Centar "Zlatar" su uvek spremni da docekaju i ugoste sve ljubitelje ove planinske lepotice.

Prirodni rezervat jezera Uvac koji je stanište beloglavog supa, retke ptice Evrope, garantuje ekološki cistu sredinu.

Na Zlataru Topalovic Željko bivši košarkaš Crvene Zvezde, gradi savremen hotel i sportsku halu.

Nedavno je osvetljen i pušten u rad lift i deo skijaške staze duge 1000 metara koja je vrlo atraktivana jer se spušta do same Varoši.

Magistralni put kroz Novu Varoš je savremeno izgradjen i osvetljen svom gradskom dužinom.

Hotel Jezero sa savremenom diskotekom velikog kapaciteta je najvece zabavno stecište mladih novovarošana a i okolnih mesta.

Nova Varoš ima dve srednje škole, Gimnaziju i Tehnicku i jednu osnovnu školu.

Trenutno u Opštini radi nekoliko privrednih subjekata, Zlatarplast, Plastika, Sloga i Galenika. Ostali objekti uglavnom ne rade a radnici su na "belom hlebu", Trikotaža, Gumara, Inova, Metaloprerada, Ineks...

Kako je navedeno Opština je sastavljena iz 32 naseljena mesta i to najudaljenija je Donja Bela reka (38km) a jabliže "Brdo" (3km.) od Nove Varoši.

Zbog iseljavanja mladog stanovništva, starosna struktura u seoskim naseljima je veoma nepovoljna, posebno u onima koja su locirana u brdsko-planinskim podrucjima. Dok je u samom gradu ta struktura povoljna.

Obrazovna struktura stanovništva je sve povoljnija pa se može navesti samo jedan statisticki podatak da je u Novoj Varoši 1961. godine bilo 68 lica sa višom i visokom školom (0,36%) a 1991. godine 968 (5,67).

Ovakva struktura je uticala na veoma brz razvoj privrede Nove Varoši, koji je o prošlom periodu do 1990. godine, bio jako izražen.

Nova Varoš ima tri sportska kluba, Fk Zlatar, Rk, Zlatar i Košarkaški klub. Rukometni klub se takmici u Prvoj ligi.

Na redu je izgradnja gradske sportske dvorane, koja je zapoceta još 1975. godine.

Vlada Srbije je deo Opštine proglasila Vazdušnom banjom ( h. Panorama pa do Vodene poljane na Zlataru).


Copyright © 2006 Djoko Zečević, Web design by Milan Jovanović